skip to content

Търсене

 

Тази година 2021 няма да посрещаме гости, поради рисковата група на собствениците и пандемията. Бъдете здрави! Къща за гости и вила за почивка в село Пепелина край Русе - Арт Вила Орлова Чука! Спокойствие, красота и история в място за културен и еко туризъм. Алтернативен приключенски туризъм сред Природния Парк Русенски Лом до пещерата Орлова Чука!

 

Къщата за гости и екоарт център ”Арт Вила Орлова Чука” е с капацитет от 7 легла за възрастни, 2 детски легла и възможност за добавяне на 1 допълнително легло в 4-те стаи. На двата етажа на къщата за гости има баня и тоалетна с топла вода. На разположение на гостите (туристите) са автентична механа и лятна кухня с огнище - барекю. Дървата са от нас, както и всички удобства за готвене и сервиране в кухнята. Тук можете да дегустирате био продукти от собствената ни градина, домашно приготвени сладка и мармалади. Можете да опитате и специално бутиково вино и ракия, както и да откриете билки за най-ароматния чай, който сте опитвали. Вилата за почивка разполага с една звезда, но още безброй в звездното небе, което е толкова чисто и близо над вас за наблюдение от астролози и любители мечтатели. Вилата разполага с цветен терасовиден двор с био земеделска градина с продукти според сезона. За пълен релакс на ваше разположение са няколко хамаци. Предлагаме ви също така да постреляте с лък, а за децата има обширно и безопасно пространство за игри. Вилата за гости предлага спокойна и романтична почивка в уникална местност в природен резерват близо до село Пепелина, разположена на четирдесет километра от регионалния център - град Русе, който е европейско пристанище на река Дунав.


Къщата за почивка се намира на един километър от селото и на два от пещерата ”Орлова чука„. Всичко това е част от Национален природен парк „Русенски Лом”, името на който идва от реката, пресичаща скалиста и гориста местност, образуваща по пътя си живописни меандри с надвиснали над руслото варовикови скали, достигащи на места до сто метра.
 
На два километра от вилата за почивка се намира пещерата „Орлова чука”, която е втората по дължина /13 км/ в България след пещерата Духлата до град Перник. Пещерата е отворена за посещения, има водач и разполага с няколко обширни зали, множество странни скални варовикови образувания, сталагмити, сталактити и сталактони, игловидни кристали. В пещерата живеят на отделни колонии 8 вида прилепи. Открита е случайно през 1941 година и все още пещерняци/ спелеолози продължават да проучват многобройните й галерии. Намерени са кости от пещерна мечка и елен, обитавали пещерата преди първобитния човек, а от близо 40000г.пр.н.ера са намерени кремъчни стъргалки и каменна брадва, също части от керамика от 3000 г.пр.н.е.

В района на парк „Русенски Лом - Поломие” може да посетите единствения в България действащ скален манастир „Свети Димитър Басарбовски”, построен от цар Иван Асен втори (мощите на светеца са в Букурещ, Румъния). Друга забележителност са Ивановските скални църкви от 12 век, където се е зародило църковноto движение исихазъм в конфликт с официалната религия, покровителстваща богатите и царете. Можете да разгледате и останките от крепостния град Червен от десети век. На много места има следи от римски укрепления. В района има и римско изворче.Цялата тази красота можете да заснемете с фотоапарат и камера, да нарисувате, а защо не и да опишете в песни, стихове или пътеписи.

  
хотели в Русе